του Ιωάννη Παπαδάκη

 

Γιατί νέο ΚΚ; Δε μας φτάνουν όσα έχουμε;

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά αυτοαποκαλούμενα ΚΚ, τα οποία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη διάλυση του κινήματος στη χώρα μας, το οποίο δε μπορεί να εμποδίσει ούτε μισή αντιλαϊκή πολιτική και να διεκδικήσει έστω και τα βασικά. Τα σοσιαλδημοκρατικά και αριστερά κόμματα,  καθώς ακόμη και συνδικάτα με οικονομίστικες διεκδικήσεις της Κεντρικής Ευρώπης (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία κτλ.) , έχουν καταφέρει να αποσπάσουν πολύ παραπάνω δικαιώματα και να αποτρέψουν αντιλαϊκά νομοσχέδια σε σχέση με τους υπερεπαναστάτες της Ελλάδας, ενώ κάνουν συνεχώς ‘’σαματά΄’ με απεργίες και μεγάλες συγκεντρώσεις, επομένως, δεν ισχύει σε καμία των περιπτώσεων ‘’εδώ έχουμε το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ και δεν περνάνε αυτά’’. Μάλλον το αντίθετο.  Η κατάντια στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία δεν έχει προηγούμενο και το επίπεδο ζωής έχει πέσει σε επίπεδα χαμηλότερα των προαναφερθέντων χωρών! Είναι επιτακτική ανάγκη εδώ και χρόνια η ύπαρξη ενός σύγχρονου Κομμουνιστικού Κόμματος το οποίο θα εκφράζει τους εργαζόμενους. Έχουμε ήδη αργήσει!

Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα εκπροσώπησης της εργατικής τάξης (ΕΤ) στη χώρα μας, καθώς οι υπάρχοντες πολιτικοί κομμουνιστικής αναφοράς σχηματισμοί, αποτελούνται κυρίως από γραφειοκράτες και μικροαστούς, που ποσώς τους ενδιαφέρει η δυσχέρεια στην οποία έχουν περιέλθει τα φτωχά και μεσαία στρώματα. Είσαι άνεργος, δουλεύεις υπερωρίες απλήρωτες; Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες για την επανάσταση, θα σε ειδοποιήσουμε. 

Κύρια χαρακτηριστικά των κομμάτων αυτών είναι α) η συκοφάντηση της ρήξης με ΕΕ/ΝΑΤΟ, με ανύπαρκτα και μεταφυσικά σχέδια που οδηγούν τον ακροατή στο συμπέρασμα του ανέφικτου του εγχειρήματος β) την απουσία εσωκομματικής δημοκρατίας, ελέγχου και ανακλήσεων, τη γραφειοκρατία που εκμεταλλεύεται τους χαμάληδες της βάσης γ) τον ‘’ξερολισμό’’, την παπαγαλία τσιτάτων και την αυτούσια εφαρμογή τους στη σήμερον ημέρα που διαφέρει κατά πολύ από εκείνη των κλασσικών του Μαρξισμού, την ξύλινη γλώσσα λες και απευθύνονται στο βιομηχανικό προλεταριάτο του 1920 δ) την απουσία εμπιστοσύνης και ανοίγματος στην ΕΤ, τον σεχταρισμό, τη λογική της ανάθεσης, την ανυπαρξία της επαφής με τους μετανάστες στη χώρα μας που εργάζονται υπό τις πιο σκληρές συνθήκες ε) μηδενική ανάπτυξη θεωρίας ή έστω επαφής με τις διεθνείς προσπάθειες ερμηνείας της παγκοσμιοποίησης σε συνδυασμό με τη μηχανιστική πράξη. 

 

Και γιατί Κομμουνιστικό; Δεν απέτυχε ο Κομμουνισμός στην ΕΣΣΔ και αλλού ;

Ορισμένοι τάχα μου κομμουνιστές εμφανίζουν τον σοσιαλισμό σα να εξαφανίστηκε το 1993 από προσώπου γης. Αντίθετα, ο σοσιαλισμός είναι αυτός που οδήγησε την ΕΣΣΔ και την Κίνα στα πιο επιτυχημένα παραδείγματα ταχύτατης ανάπτυξης και ανύψωσης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων σε χρόνο dt. Αν αυτοί οι κομμουνισταράδες χαρίζουν την Κίνα στον καπιταλισμό, τότε κακώς παλεύουμε για να τον ανατρέψουμε! 

Υπάρχουν παραδείγματα ακόμη μικρότερων χωρών με σημαντικότερη υστέρηση από τη δική μας, όπως το Βιετνάμ, η Κούβα, το Λάος κ.ά., όπου τα ΚΚ με τη σκληρή δουλειά της ΕΤ, κεντρικό σχεδιασμό σε συνδυασμό με το αναγκαίο άνοιγμα στην παγκόσμια αγορά, προχωρούν σε λύση καθημερινών λαϊκών προβλημάτων μετά τις δυσκολίες της δεκαετίας του 1990. Όχι βέβαια ότι τα έλυσαν όλα, άλλωστε η μεταφυσική λύση των προβλημάτων επί σοσιαλισμού είναι διαστρέβλωση που προμοτάρουν διάφοροι υπερεπαναστάτες εκ του Περισσού για να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία τους και την απόρριψη κάθε πρώιμου σοσιαλιστικού εγχειρήματος.

Δε χρειάζεται ωστόσο να αποτελέσουμε άλλο ένα κακέκτυπο των Μπολσεβίκων ή του ΚΚ Κίνας, είτε ακόμη και του ΚΚΕ του 2005. Άλλωστε το ΚΚΕ του 2005 οδήγησε σε αυτό του 2012. Εφαρμόζοντας τις μαρξιστικές αρχές της εσωκομματικής δημοκρατίας, του διαλόγου, του συνεχούς ελέγχου και της ανακλητότητας, με συνεχή αντι-γραφειοκρατικά μέτρα, με συμμετοχή των εργαζομένων που θα το αισθάνονται δικό τους κόμμα, μπορούμε να φτιάξουμε ένα σύγχρονο ΚΚ και όχι να εφαρμόσουμε copy-paste συνταγές συγκεκριμένων συνθηκών και κουλτούρων στην Ελλάδα. Οι παραπάνω αρχές, κακώς έχουν πεταχθεί από Μαρξιστές-Λενινιστές στον κάλαθο των αχρήστων. Είναι ότι πιο κρίσιμο η εσωκομματική δημοκρατία να αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη δημοκρατία της κοινωνίας που οραματιζόμαστε. 

Επομένως, Κομμουνιστικό κόμμα, γιατί ο σοσιαλισμός/κομμουνισμός δεν είναι μια ουτοπία που θα σου λύσει με μαγικό ραβδάκι όλα τα προβλήματα, αλλά η ιδεολογία που απαιτεί τη συμμετοχή σου, την κινητοποίηση σου, την πραγματική εσωκομματική δημοκρατία, εκεί που η άποψη σου παίζει ρόλο και καθορίζει την πολιτική από τα κάτω, που απαιτεί σκληρή δουλειά και συνεχή επαφή με τη θεωρία και την πράξη, η οποία όμως αποφέρει καρπούς σε μία σειρά από χώρες με μεγαλύτερη καθυστέρηση και φτώχεια από τη δική μας! Ο σοσιαλισμός είναι ζωντανός και υπάρχει σε μία σειρά από χώρες που πάνε μπροστά, παρά τα όσα λένε τα παπαγαλάκια που σπέρνουν την απογοήτευση στον κόσμο. Είναι ανάγκη να πειστεί ο εργαζόμενος, ο φτωχός, πως το εγχείρημα μας δεν είναι μία από τα ίδια. Ότι αυτό το κόμμα θα είναι πραγματικά και δικό του, με ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με αυτόν, έχουν παρόμοια προβλήματα και επηρεάζονται από τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Ότι η άποψη του πρέπει να εκφραστεί και η συμμετοχή του μετράει ακόμη κι αν συμφωνούμε μόνο στα βασικά.  Ότι μάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος και θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί με αυτά του μέλλοντος, μέσω αυτοκριτικής και δημοκρατικών διαδικασιών.

 

Συγκρότηση Μετώπου για την επερχόμενη ρήξη

Ως γνωστόν, από μόνη της η ΕΤ δε μπορεί να λύσει τα προβλήματα της. Γι’ αυτό θα συμμαχήσει και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες, με τους αγρότες και τα μεσαία στρώματα. Στο πλαίσιο αυτό, μετά την οριστική ίδρυση του νέου ΚΚ, θα πρέπει να συγκροτηθεί ισχυρό αντιΕΕ/ΝΑΤΟ Μέτωπο σε δημοκρατική κατεύθυνση, χωρίς προϋποθέσεις ιδεολογικής καθαρότητας, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία. Υπάρχει ρεύμα στην Ελληνική κοινωνία προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο, δεν πείθουν οι υπάρχοντες σχηματισμοί για το εφικτό του εγχειρήματος της εξόδου και της ρήξης με τα μεγαθήρια .  Αν δεν υπάρξει το μέτωπο αυτό, δυστυχώς θα κάνουμε πάλι μια τρύπα στο νερό.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι λαοί ξεσηκώνονται απέναντι σε ΕΕ/ΝΑΤΟ με αφορμή τη μεγάλη φτωχοποίηση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δυστυχώς, σε πολλές εξ αυτών εν απουσία των κομμουνιστών, το ρόλο παίζει η ακροδεξιά, η οποία χειραγωγεί τις μάζες. Το ίδιο και στη χώρα μας, όπου για παράδειγμα, παρά την ελεύθερη δυνατότητα προπαγάνδας στο διαδίκτυο, οι Κομμουνιστές έχουν αφήσει πεδίο ελεύθερο σε κάθε λογής φασίστες να ‘’παίζουν μπάλα μόνοι τους’’ με podcast , βίντεο στο youtube, ενώ μέχρι και Ελληνας καθηγητής στη Σιγκαπούρη διδάσκει ‘’αντικειμενικά’’ πως το εθνικό νόμισμα σημαίνει μείωση μισθών, ενώ το ευρώ όχι(!), έχοντας δεκάδες χιλιάδες θεάσεις που τον αποθεώνουν!

 

Οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου:

Είναι ανάγκη σήμερα ένα αριστερό/κομμουνιστικό σχέδιο που θα: 

  • Εξηγεί πώς θα ανασυγκροτηθεί η παραγωγή, θα κοινωνικοποιηθούν βασικοί τομείς της οικονομίας, θα ενισχυθεί το λαϊκό εισόδημα, η αγροτιά και θα προστατευθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα μονοπώλια, κάνοντας σαφές ότι ‘’για να φτιάξεις ομελέτα πρέπει να σπάσεις αυγά’’
  • Εκδημοκρατιστεί το κράτος με τις αρχές της αιρετότητας, ανακλητότητας, τη μείωση των μισθών των βουλευτών στο μέσο μισθό κ. ά. 
  • Λύσει το ζήτημα του δημοσίου χρέους, με ταυτόχρονη προσαρμογή/ελιγμούς στις σημερινές διεθνείς συνθήκες που απαιτούν πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά, με επιστροφή στο εθνικό νόμισμα ως αναγκαία προϋπόθεση για την λαϊκή κυριαρχία
  • Επιλέξει την αντι-ιμπεριαλιστική/αντι-ΝΑΤΟϊκή ως τη μόνη πασιφιστική δράση στη χώρα μας, με τη ΜΗ συμμετοχή σε λεηλασίες λαών και κυρώσεις που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, για να μη μας δίνουν εντολή οι γραφειοκράτες της ΕΕ για το ποια πολιτική θα ακολουθήσουμε
  • Την έξοδο από ΕΕ/ΝΑΤΟ ως απόρροια των παραπάνω, όχι από γινάτι, αλλά γιατί οι συγκεκριμένες πολιτικές δε μπορούν να γίνουν μέσα στο πλαίσιο των οργανισμών αυτών όπως παραμυθιάζουν ορισμένοι. Γιατί οι οργανισμοί αυτοί μαζί με τις εγχώριες οικονομικές και πολιτικές ελίτ ευθύνονται για το μαύρο χάλι του τόπου μας
  • Συνεργαστεί με άλλα κράτη για το αντι-ιμπεριαλιστικό κίνημα απέναντι στον παγκόσμιο δυνάστη που λέγεται ΗΠΑ.
  • Αλληλεπιδράσει με τις μάζες για να βάλει σε προτεραιότητα τη λύση των 5-10 βασικών προβλημάτων της ΕΤ με ένα άμεσο πρόγραμμα που θα μιλάει τη γλώσσα του φτωχού

 

Συμφωνώ με τα όσα έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί ως οργανωτικό σχέδιο της μεταβατικής οργάνωσης για την ίδρυση νέου ΚΚ. Επικροτώ ιδιαίτερα τα αντι-γραφειοκρατικά και δημοκρατικά μέτρα της ανακλητότητας, της δημοσιοποίησης της άποψης της μειοψηφίας, της αυξημένης πλειοψηφίας για σημαντικά ζητήματα. Είναι μεγάλη ανάγκη η διατήρηση και υπεράσπιση των αρχών αυτών εις τον αιώνα των αιώνων, αν δε θέλουμε να δούμε προβλήματα διασπάσεων και εκφυλισμού ως συνήθως. 

Χρειάζεται κατά τη γνώμη μου να οριστεί χρονοδιάγραμμα, θέσπιση στόχων ποιοτικών και ποσοτικών και τακτικές συναντήσεις για την αξιολόγηση του εγχειρήματος. Όχι στην ανοργανωσιά και στα λόγια του αέρα. Για παράδειγμα, τι ευθύνες έχουν χρεωθεί σε κάθε συμμετέχοντα, πώς τις διεκπεραιώνει, τι δυσκολίες βρίσκουμε, πότε και με ποιον αριθμό μελών προχωράμε από μεταβατική οργάνωση σε ίδρυση κόμματος με καταστατικό κτλ. 

 

Μοιραστείτε το άρθρο